CCC Exam Most Important MCQ Question Answer Hindi and English With PDF

1. एक निबल कितने बिटों के बराबर होता है ? One nibble is equal to how many bits?
a. 4
b. 8
c. 16
d. 32

Ans.a. 4

2. कम्प्यूटर साक्षरता दिवस कब मनाया जाता है? When is Computer Literacy Day celebrated?
a. 19 दिसम्बर
b. 4 दिसम्बर
c. 2 दिसम्बर
d. 25 दिसम्बर

Ans.c. 2 दिसम्बर

3. Telegram के फाउंडर कौन-है? Who is the founder of Telegram?
a. Larry Page
b. Bill Gates
c. Pavel Durov
d. None

Ans.c. Pavel Durov

4. Fortran की फुल फॉर्म क्या है? What is the full form of Fortran?
a. Formula Translation
b. Formation Translation
c. Find Translation
d. None

Ans.a. Formula Translation

5. Writer में Word Count विकल्प किस मेन्यू में मिलता है ? In which menu is the Word Count option found in Writer?
a. File
b. Tools
c. Table
d. Format

Ans.b. Tools

6. Writer में Bullets & Numbering विकल्प किस मेन्यू में मिलता है होती है? In which menu is the Bullets & Numbering option available in Writer?
a. File
b. Format
c. Tools
d. Edit

Ans.b. Format

7. Libre Office में हेल्प के लिए कौन सी शार्टकट की प्रेस करते है? Which shortcut key do you press for help in Libre Office?
a. F2
b. F1
c. F3
d. F4

Ans.b. F1

8. Writer में न्यू टेम्पलेट ओपन करने की शार्टकट की क्या है? What is the shortcut key to open a new template in Writer?
a. Ctrl +Shift+N
b. Ctrl +Shift+M
c. Ctrl+Shift+P
d. None of these

Ans.a. Ctrl +Shift+N

9. Writer में Heding1 स्टाइल लगाने के लिए किस शार्टकट का प्रेस करेगे? Which shortcut will you press to apply Heading1 style in Writer?
a. Ctrl+5
b. Ctrl+1
c. Shift+1
d. None

Ans.b. Ctrl+1

10. SAARTHI का फुल फॉर्म क्या होता है? What is the full form of SAARTHI?
a. Synergized Advanced Application Rail Travel Help and Information
b. Synergized Advanced Application Rail Travel Help and Internet
c. Serial Advanced Application Rail Travel Help and Information
d. None

Ans.a. Synergized Advanced Application Rail Travel Help and Information

11. AEPS में यूनिक ID के अलावा किसका प्रयोग होता है? What is used in AEPS other than Unique ID?
a. Password
b. PIN
c. Biometric
d. None

Ans.c. Biometric

12. MQTT का क्या अर्थ है? What does MQTT mean?
a. Message Queuing Telemetry Transport Protocol
b. Message Queuing Telemetry Transmission Protocol
c. Both
d. None

Ans.a. Message Queuing Telemetry Transport Protocol

13. Bitcoin की खोज किसने की? Who discovered bitcoin?
a. Mark Zuckerberg
b. Satoshi Nakamoto
c. Jeff Bezos
d. None

Ans.b. Satoshi Nakamoto

14. OSI Model में कितनी लेयर होती है? How many layers are there in OSI Model?
a. 5
b. 6
c. 7
d. 8

Ans.c. 7

15. Libre office बंद करने की शॉर्टकट की क्या है? What is the shortcut key to close Libre Office?
a. Ctrl +X
b. Ctrl +Q
c. Ctrl+W
d. None

Ans.b. Ctrl +Q

16. Libre office Calc में फार्मूला =Quotient (509.8, 7) का परिणाम क्या होगा? What will be the result of formula =Quotient (509.8, 7) in Libre office Calc?
a. 75
b. 72
c. 55
d. 85

Ans.b. 72

17. Instagram किसके सम्बंधित है? What is Instagram related to?
a. Facebook
b. Amazon
c. LinkedIn
d. What app

Ans.a. Facebook

18. PPF की फुल फॉर्म क्या होती है? What is the full form of PPF?
a. Public Provident Fund
b. Private Provident Fund
c. Public Private Fund
d. None

Ans.a. Public Provident Fund

19. नेविगेटर को लांच करने की शॉर्टकट की क्या होती है? What is the shortcut key to launch Navigator?
a. F5
b. F4
c. Ctrl + F5
d. Ctrl +F2

Ans.a. F5

20. DNS का फुल फॉर्म क्या होता है? What is the full form of DNS?
a. Doman Name Service
b. Domain Name System
c. Domain Naming System
d. None

Ans.b. Domain Name System

21. PNG Stands for? PNG क्या दर्शाता है? PNG Stands for? What does PNG represent?
a. Portable Network Graphics
b. Public News Graphics
c. Portable News Graphics
d. None

Ans.a. Portable Network Graphics

22. Libre office Calc में फुल स्क्रीन करने की शॉर्टकट की क्या होती है? What is the shortcut key to full screen in Libre office Calc?
a. Ctrl +Shift +P
b. Ctrl +Shift +J
c. Ctrl +Shift +Q
d. None

Ans.b. Ctrl +Shift +J

23. Libre Office Writer में बुलेट प्वाइंट इन्सर्ट करने की शार्टकट की क्या है? What is the shortcut key to insert bullet points in Libre Office Writer?
a. Shift +F12
b. Shift +F11
c. Shift+F5
d. Shift +F6

Ans.a. Shift +F12

24. Writer में नंबर लिस्ट इन्सर्ट करने की शार्टकट की क्या होती है? What is the shortcut key to insert number list in Writer?
a. F6
b. F5
c. F11
d. F12

Ans.d. F12

25. Writer में Clear Formating की शार्टकट की क्या होती है? What is the shortcut of Clear Formatting in Writer?
a. Ctrl +B
b. Ctrl +M
c. Ctrl +C
d. None of these

Ans.b. Ctrl +M

DOWNLOAD PDF

Spread the love

Leave a Reply