CCC Exam Most Important MCQ Question Answer Hindi And English With PDF

  1. Writer में Word Count विकल्प किस मेन्यू में मिलता है ? In which menu is the Word Count option available in Writer?
    e. File
    f. Tools
    g. Table
    h. Format

Ans.f. Tools

2.  Writer में साइड वार को हाइड व अनहाइड करने की शार्टकट की क्या होती है ? What happens to the shortcut to hide and unhide the sidebar in Writer?
a. Ctrl+F5
b. Ctrl+2
c. Ctrl+Shift+F5
d. None of these

Ans.a. Ctrl+F5

3. Writer में Bullets & Numbering विकल्प किस मेन्यू में मिलता है होती है? In which menu is the Bullets & Numbering option available in Writer?
e. File
f. Format
g. Tools
h. Edit

Ans.f. Format

4.  Libre Office में हेल्प के लिए कौन सी शार्टकट की प्रेस करते है? Which shortcut key do you press for help in LibreOffice?
e. F2
f. F1
g. F3
h. F4

Ans.f. F1

5. Writer में प्रिंट प्रिव्यू करने की शार्टकट की क्या होती है? What is the shortcut for print preview in Writer?
a. Ctrl+Shift+P
b. Ctrl+Shift+O
c. Ctrl+O
d. Ctrl+P

Ans.b. Ctrl+Shift+O

6. Writer में न्यू टेम्पलेट ओपन करने की शार्टकट की क्या है? What is the shortcut key to open a new template in Writer?
e. Ctrl +Shift+N
f. Ctrl +Shift+M
g. Ctrl+Shift+P
h. None of these

Ans.e. Ctrl +Shift+N

7.  Writer में Heding1 स्टाइल लगाने के लिए किस शार्टकट का प्रेस करेगे? Which shortcut will you press to apply Heading1 style in Writer?
e. Ctrl+5
f. Ctrl+1
g. Shift+1
h. None

Ans.f. Ctrl+1

8.  Writer में Automatic स्पेलिंग चेक करने के लिए किस शार्टकट की का प्रयोग करते है? Which shortcut key is used to check automatic spelling in Writer?
a. F7
b. Ctrl+F7
c. Shift+F7
d. None

Ans.c. Shift+F7

9.  Writer में अधिकतम ज़ूम साइज कितना होता है? What is the maximum zoom size in Writer?
a. 500%
b. 600%
c. 400%
d. 200%

Ans.b. 600%

10.  Twitter को कहा जाता है? What is Twitter called?
a. E-Commerce
b. Blogger
c. Micro Blogging
d. None of these

Ans.c. Micro Blogging

11.  CPU के सबसे नजदीक मेमोरी कौन सी होती है? Which memory is closest to the CPU?
a. RAM
b. Main Memory
c. Secondary Memory
d. Cash Memory

Ans.d. Cash Memory

12. Aadhaar Card मे कितने डिजिट होते है? How many digits are there in Aadhaar Card?
a. 10
b. 11
c. 12
d. 14

Ans.c. 12

13.  ATM के पहले 4 डिजिट से बैंक की पहचान होती है ? Bank is identified by the first 6 digits of ATM?
a. True
b. False

Ans.a. True

14. USSD का फुल फॉर्म होता है? USSD ka full form hota hai?
a. Unstructured Supplementary Data
b. Unstructured Service Data
c. Unique Supplementary Data
d. None

Ans.a. Unstructured Supplementary Data

15. BASIC का फुल फॉर्म है? What is the full form of BASIC?
a. Beginner’s All-purpose Symbolic Instruction Code
b. Beginner’s All-purpose System Instruction Code
c. Beginner’s All-purpose Symbolic Internet Code
d. None of these

Ans.a. Beginner’s All-purpose Symbolic Instruction Code

16. NABARD की स्थापना किसने की? Who established NABARD?
a. S.N. Verma Committee
b. Swaminathan Commission
c. B. Sivaraman Committee
d. None of these

Ans.c. B. Sivaraman Committee

17. Web फाइल में डॉट के बाद default फ़ाइल एक्सटेंशन क्या होता है? What is the default file extension after (dot) in web files?
a. GTML
b. HTML OR HTM
c. COM
d. HTX

Ans.b. HTML OR HTM

18. Multipurpose इंटरनेट मेल एक्सटेंशन विकसित किया गया था? Multipurpose internet mail extension was the developed?
a. to support email messages containing text and video
b. to support email messages containing text audio and video
c. to support email messages containing audio and video
d. to support text –based email messages

Ansb. to support email messages containing text audio and video

19.  ____ Motherboard पर BIOS संचालन करने के लिय मेमोरी का प्रयोग किया जाता है? Memory is used to store BIOS on motherboard.
a. Rom
b. Ram
c. Cache
d. None of the above

Ans.a. Rom

20. कौन सा एक मेमोरी का प्रकार नही है? Which one is not a type of memory?
a. ROM
b. Cache
c. EPROM
d. Joy stick

Ans.d. Joy stick

21. फाइल या फोल्डर का स्थान बदलने का लिए फ़ाइल या फोल्डर के…….. की आवश्यकता है? To change the location of a file or folder, the…….. Of the file or folder is required?
a. Copy and paste
b. Cut and paste
c. Move and paste
d. Change location

Ans.b. Cut and paste

22. जब भी आप लिब्रेआफिस इम्प्रेस प्रेजेन्टेशन में किओ नयी स्लाइड इन्सर्ट करते है तो यह स्लाइड क्रम में एक्टिव स्लाइड से हमेशा बाद में इन्सर्ट होता है? Whenever you insert anew slide in a libreoffice impress presentation it is always inserted after the active slide in the slide order
a. True
b. False

Ans.a. True

23. बैंक गोल्ड लोन तभी देता है, जब गोल्ड सिक्योरिटी के तौर पर बैंक के पास गिरवी रखा हो? Bank gives gold loan only when gold is pledged with the bank as security?
a. True
b. False

Ansa. True

24. लिब्रेआफिस राईटर में के स्टैडर्ड टूल बार में बुलेट नंबरिंग दिखाई देती है? Bullets and numbering appears in the standard toolbar in libreoffice writer
a. True
b. False

Ans.b. False

25. POP एक इनकमिंग ई –मेल Protocol है? POP is the incoming email protocol?
a. True
b. False

Ans.a. True

26. Microsoft Azure सार्वजनिक क्लाउड का एक उदाहरण है? Microsoft Azure is an example of public cloud?
a. True
b. False

Ans.a. True

DOWNLOAD PDF

Spread the love

Leave a Reply